Stranice: [1]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: ?ajevi - na?in pripreme  (Pročitano 2536 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
coccinella
Vidim ta?kice
Sveznaju?a ?argarepa
*

Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Pogledaj profil WWW
« poslato: 24-07-2006, 20:07:23 »

smatram da je ovo veoma va?no pitanje. Smiley
nepravilnim spremanjem ?aja mogu se izgubiti pojedina lekovit svojstva
na primer
zeleni ?aj

Sa temperaturom vode se naj?e??e prave gre?ke. Ako je voda previ?e vru?a odnosno provrela, va? ?aj ?e postati gorak i izgubi?e najve?i deo svojih lekovitih svojstava!

Zeleni ?aj treba pripremati sa temperaturom vode izme?u 75 i 80 stepeni po Celzijusu. Po?to voda vri na 100 stepeni, treba je ili ohladiti dodavanjem malo sve?e hladne vode ili prekinuti zagrevanje kada je vrenje blizu (pojavljuju se sitni mehuri?i koji sa dna posude kre?u ka povr?ini)

Provrelu vodu mo?ete hladiti i preru?ivanjem iz jedne posude u drugu ili jednostavno sa?ekati minut ili dva..
Najbolje je u po?etku koristiti termometar i ve?bati dok se ne ovlada tehnikom i stekne dobar ose?aj kada je postignuta prava temperatura vode.

Pre stavljanja ?aja u vodu?

Zagrejte posudu (?ajnik) u kojoj ?ete pome?ati ?aj sa vodom. U tako zagrejanu posudu stavite ?aj da stoji nekoliko minuta.
Ovaj proces priprema ?aj za njegovo me?anje sa vodom. Pomiri?ite aromu koju ?aj ispu?ta u ovim trenucima a zatim ulijte vodu u ?ajnik

Vreme pripremanja

Jo? jedan kriti?an element u procesu pripremanja zelenog ?aja je vreme koje ?ete ga dr?ati u vodi!
Dva do tri minuta je sve ?to je potrebno. Du?e dr?anje ?aja u vodi proizve??e prejak i gorak ukus. Tako?e je jako va?no ne me?ati i ne mu?kati ?aj dok stoji u vodi jer ?e u suprotnom ?aj biti mutan a to ?e uticati na ukus.

Ostavite ?aju prostora da se pro?iri tj. nabubri

Zeleni ?aj je kompaktan i u vodi se ?iri te mu za to treba prostora. ?aj je zbog toga najbolje spremati u kineskim ili japanskim ?ajnicima koji su dizajnirani sa ovom ?injenicom na umu. Tako?e, ovi ?ajnici su napravljeni od pe?ene gline ?to je najbolja okolina za pripremu dobrog ?aja.

Kada sipate ?aj u ?olju vide?ete si?u?ne trunke ?aja koje plivaju svuda po njemu i koje se na kraju istalo?e na dnu. To je normalna pojava? to ?elite. Ispijte i to.

Na kraju, pre prvog gutljaja osmotrite boju ?aja, pomiri?ite karakteristi?nu aromu. Sa vremenom i iskustvom, nau?i?ete da razlikujete dobar od manje dobrog ?aja, samo po njegovom mirisu.

U?ivajte!
( Izvor http://www.jazas.org.yu/pages/article.php?id=913 )

?aj od komora?a

na internetu postoje 2 na?ina spremanja
prvi je da ?aj treba da se kuva 5 minuta i da odstoji 15 minuta posle toga
drugi je da se ?aj prelije vru?om, ne klju?alom vodom i tako da odstoji 15 minuta. ovim drugim na?inom se o?uvaju eteri?na ulja.
e sad kako vi pripremate ?aj od komora?a, da li je bolje kuvati ili ne ?
ne znam da li je potrebno da se o?uvaju eteri?na ulja kod komora?a. jer npr kod ?alfije ako se ?aj pije potrebno je kuvati ga , a ako se samo ispira grlo onda samo preliti vru?om vodom.
al sam zakomplikovala  auuu

i da bilo bi dobro dalje u ovoj temi pisati o nacinima spremanja raznih ?ajeva   baloni

Sačuvana

sanjalica
Stdljiv kao gra?ki?
*

Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: 29-07-2006, 18:16:36 »

evo i mene, bila sam otputovala na kratko , pa sad gledam koje sam porukice propustila  u medjuvremenu Smiley

e, coccinella , super ti je ovo za caj, jer sam primetila da na kutijama za caj uglavnom pominju samo kljucalu vodu, i razlicita su vremena koliko caj treba da stoji u vodi itd itd. pa me je to bas zbunjivalo.

Vidim i da je atra u jednoj poruci isto pomenula za cajeve (sad sam pregledala ne znam koliko poruka pa se ne secam sta je u kojoj Smiley....

pozdravcic i pisemo se
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: