Različak - Ishranom do zdravlja
август 20, 2014, 10:29:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Registracija je ponovo odobrena!

Medjutim aktivacija naloga je obavezna, tako da nalog nece biti aktivan odmah. Smiley
 
   Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Soja - sojino mleko, tofu, okara...  (Pročitano 14976 puta)
olivera
Marljiv kao med... pčela
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 99



Pogledaj profil
« poslato: октобар 19, 2006, 12:33:18 »

Kao sto sam obecala, evo i nesto o soji:
*SOJA
(Lat. Glycine max, eng. soy beans)
Soja je hiljadama godina u mnogim azijskim zemljama predstavljala jednu od osnovnih ?ivotnih namirnica, i zato ju je kineski imperator Sheng - nung uvrstio unutar svojih 5 svetih useva. Izgleda da je u Sjedinjene Dr?ave uvezena 1806 godine i to kao balast na palubi brodova, ali se počela ozbiljno uzgajati tek krajem 19. veka. Od tada se naglo povećala proizvodnja, tako da danas Sjedinjene Dr?ave proizvode oko polovine od ukupne svetske proizvodnje soje. Na ?alost, najveća količina te soje odlazi za pripremu stočne hrane, iako se sve više priznaje vrednost te kulture za humanu prehranu. Integralna soja je odličan izvor belančevina, a nakon kikirikija to je mahunarka koja je najbogatija uljem. Osim toga, soja je odličan izvor biljnih vlakana, kalcijuma, gvo?dja, cinka, fosfora, magnezijuma, tiamina, riboflavina, niacina i folne kiseline. Uzimajući to u obzir nije ni čudo ?to su kinezi koji su ?iveli na severu zemlje i obilato se hranili sojom uvek bili zdraviji i otporniji od njihovih zemljaka sa juga koji su se uglavnom hranili pirinčom. Danas se i na Zapadu često koriste ne samo integralno zrno soje, već i njeni brojni proizvodi i to u sve većim količinama. Tradicionalana sojini proizvodi su - tofu sir, sojino mlijeko, miso i tempeh, te fermentirani sojini umaci - tamari i shoyu. No, uz ta sojina jela, razvila se cijela paleta sojinih proizvoda nove generacije u vidu teksturiranih sojinih belančevina (sojini odresci, sojine ljuspice i komadići), koje danas u mnogim domaćinstvima sve više zamjenjuju meso, mleko i njihove proizvode. U procesu pripreme tih teksturiranih belančevina soja se odma?ćuje, a osim toga gubi i jedan dio svojih vlakana. Iako su to zdravi proizvodi, dobro ih je umereno koristiti zbog visokog procenta belančevina koji oni sadr?e, a s kojima nije dobro preterivati.
Belančevine iz soje su veoma kvalitetne. No, bez obzira na to ?to su u soji zastupljene sve aminokiseline, čak i one esencijalne; kao i kod svih mahunarka, tako je i kod soje prisutna mala količina aminokiselina koje u svom sastavu imaju sumpor; pa je zbog toga i soju dobro kombinovati sa ?itaricama da bi se u izobilju zadovoljile potrebe za belančevinama. Vlakna iz soje su također veoma dragocena budući da poma?u boljoj i br?oj probavi, a istovremeno ve?u na sebe vi?ak kolesterola koji odnose iz tijela, tako da se smanjuje njegova razina u krvi. Integralno zrno soje, kao i njegovi proizvodi su, zahvaljujući svom bogatom sastavu, odlična zamena za sve ?ivotinjske proizvode. Soju pripremamo kao i sve ostale mahunarke, računajući na enzime koji smanjuju iskoristivost ostalih hranjivih materija, i na neprobavljive ugljene hidrate. Zbog njih je potrebno soju potapati i do 12 sati, i dobro prokuvati. Visoka temperatura uglavnom uni?ti spomenute enzime. U soji nalazimo mnoge spojeve čije je delovanje antikancerogeno. To su izoflavonoidi, inhibitori proteaza, fitična kiselina, saponini, fitosteroli i fenilna kiselina. Izgleda da izoflavonoidi iz soje, koji su u njoj prisutni u znatnim količinama, deluju za?titno protiv karcinoma dojke, te protiv karcinoma jajnika i endometrija. Smatra se da je statistički veoma niska incidencija poboljevanja od karcinoma dojke i debelog creva u Japanu i Kini direktno povezana sa obilnom potro?njom soje i njenih proizvoda u tim krajevima. Inhibitori proteaza se uglavnom inaktiviraju kuvanjem, no onaj mali procenat koji ostaje aktivan, ima takođe antikancerogeno delovanje, i to suprimiranjem promjena koje dovode do prelaza zdrave ćelije u ćeliju raka i suprimiranjem stvaranja slobodnih radikala. Jo? jedna zanimljivost vezana uz soju jesu njeni fitoestrogeni, za koje se smatra da uveliko umanjuju tegobe vezane uz menopauzu, budući da prirodno odr?avaju niski nivo estrogena u telu.*

Sto se tice genetski modifikovane soje, ona je napravljena upravo zato da bi se dobilo sto vise stocne hrane, pa da se tako ljudi sto vise mogu najesti mesa; s tim u vezi, posto se otrovi u lancu ishrane multiplikuju, strah od genetski modifikovane soje je u stvari i strah od snicle u tanjiru. Ono sto se prodaje ovde u prodavnicama zdrave hrane ima oznaku genetski nemodifikovane soje, ali - ko ce zaista znati...
Sto se tice sojinog mleka, ono je zaista jako skupo u prodavnicama i ja nerazumem zasto je to tako.
Ako zelite da ga sami napravite kod kuce, evo jednog recepta:
***Mleko i sir od soje

1/2kg soje
4l vode
5 kasicica nigarija
gaza, blender

Soju proprati i potopiti u vodi preko
noci. Tako nabubrenu samleti na
blenderu da bude sto sitnija (kao kasa-
dodati malo vode da se bolje samelje).

U 4l vode dodati tako samlevenu soju.
Na umerenoj toploti kuvati 25-40
minuta (mesati sve vreme da ne
zagori), tj dok ne pocne da vri. Kad
pocne da vri, poprskajte sa malo
hladne vode, da pena prestane da se
dize. Nastaviti sa kuvanjem, dok se
sledeca pena ne pocne dizati (3-5min),
te i nju poprskati. Kad pena pocne da
se dize treci put, skinuti smesu sa
grejnog tela.
Mlaku masu procediti kroz gazu.

Dobijena tecnost je mleko od soje, a
masa u gazi je kuvana soja-okara.

Da bi napravili sir od soje (tofu),
mleko treba da bude oko 40*C. Njemu
dodajte 5 malih kasika nigarija
razmucenih u 1l vode(za fementaciju).
Kad dodate nigari, napravite polako
3-4 krsta u mleku, da se nigari
rasmuti u mleku. Mleko ostaviti na
toplom da fermentira neko vreme, a
gotovo je kad je masa gusta kao kiselo
mleko. Masu procediti kroz gazu, te
smesu ostalu u gazi dobro zamotajte u
gazu i stavite nesto tesko odozgo da
se preostali sok iscedi iz nje. Nakon
1h imate sir koji se cuva u vodi koju
treba menjati svaki dan, u frizideru.*
Jos bolji recept za pripremanje mleka i tofu-a u kucnoj reziji u slici i reci mozete naci na ovoj lokaciji:
http://www.justhungry.com/2006/03/milking_the_soy.html
i za tofu:
http://www.justhungry.com/2006/03/milking_the_soy_1.html
Ako imate volje da se upustite u ovu avanturu, to se zaista isplati, jer se soja u zrnu prodaje po ceni od 40 do 55 din. I mi smo na ovaj nacin pravili mleko i tofu, i treba da se opremite dobrim blenderom za mlevenje i velikim loncem; ja bas nisam iskreno bila zadovoljna ukusom ovog mleka. Kazem, pravili smo, ali sada vise ne, posto sam uspela da iz inostranstva nabavim masinu za pravljenje sojinog mleka, ceo ciklus traje 15 min, i od 100 gr prethodno potopljenih zrna dobija se 1,5 l mleka. Jako sam zadovoljna ovom investicijom, jer je ovako pripremljeno mleko zaista ukusno (ko voli da pije mleko), uz dodatak malo morske soli i smedjeg secera, moze da se aromatizuje i vanilom, a ja volim da u blenderu sa hladnim mlekom i bananom pravim sejk. Takodje je u paketu bio i kalup za tofu od tvrde plastike sa gazom, i pakovanja koagulatora, tako da se relativno jednostavno dobija i kriska sasvim ukusnog domaceg tofua. Uz to, nakon dobijanja mleka, ostaje i okara, tkzv. sojino meso, odnosno mlevena kuvana soja koja takodje moze da se upotrebi, a o tome cu malo vise da napisem u sledecem postu  komp
Anja, Meyo, nadam se da sam zasluzila malu pohvalu:)

Sačuvana

Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati,
onda će se boriti protiv tebe, zatim će? pobediti.

Mahatma Gandi
meyo
Ministar dobre volje
Sendvič sa nesanicom
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 936



Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: октобар 19, 2006, 01:51:23 »

ma evo i oskar i malo cvece....

 oscar    cvece

svaka cast, ja ovo nisam se osudila da sednem i da ispishem oko godinu dana .... jao shto sam ljena a...?

da hvala na ovu informaciju

e mozesh ni napisat malo u sebi recimo mozesh da postavish sliku u delu Licna karta , mozesh nam neshto detaljnije objasniti shto je tvoje zanimanje , tvoje hobi, interosovanje, i takve stvari...

pozdrav, drago mi je da si se pridruzuila....
ako treba neki savjet slobodno shto god zelish pitaj....
Sačuvana

Ne postoji ljepshi covjek od nasmejani
olivera
Marljiv kao med... pčela
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 99



Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: октобар 19, 2006, 03:48:33 »

eee, sad kad sam tako brzo dobila pohvalu, dobila sam i krilca da napisem jos nesto  cheerleader
Evo, postavila sam i svoju sliku na avatar, u skladu sa onim sto mi je dato: stidljivi graskic:)
Ukratko o meni je sledece...Kao sto sam napisala u predstavljanju, ja sam dipl.ing, i to obrade drveta, enterijerista, znaci ako neko ima pitanja o uredjenju prostora i namestaja, tu sam:) ne bavim se vise aktivno strukom, imam neka druga interesovanja, a to su web design (html sam naucila, imam neki tamo svoj sajt, ali sam ga zapustila zbunjen), interesuje me da malo ucim o ozbiljnom web programiranju. Jako volim zivotinje, imam tri psa (jedan nasledjen od pok. mame) i dve macke (sijamac i jedna mackica koju sam skoro pokupila sa ulice), elem oni me valjda tretiraju kao svog slugu - dzabe stan i hrana i mazenje:), salim se, ali fakat je da im robujem...Interesuje me jako zdrava hrana i volim da o tome citam raznu literaturu, ukljucujuci naravno i izvore sa net-a; od skora sam vegan (sest meseci) zbog frapantnih saznanja do kojih sam dosla najpre o patnjama zivotinja iskoristavanih za hranu, a zatim i zbog vrlo konkretnih naucnih dokaza - procitane literature.To mi, iskreno, jako prija, osecam se bolje - volim da diskutujem o tome po raznim aspektima, ali isto tako ne volim da smaram ljude i da namecem ono sto sam ja usvojila kao jedini moguci nacin, prosto - uvazavam sve argumente, ali kada sam ja licno u pitanju, imam svoj stav.
Ovde bih zelela da nadogradim svoja saznanja, zato sto verujem da je tradicionalna kineska medicina svakako bolja od zapadne, a za to imam vrlo debele razloge, naime ja cvrsto verujem da nasi doktori nemaju pojma o tome kako ishrana utice na nase zdravlje - prepisivanje lekova je jedino sto mozemo da dobijemo, a kada je u pitanju ishrana, saveti su beskorisni, a bojim se u nekim slucajevima i veoma stetni.
Moram sada da vam ostavim i jedan recept za ono sto cesto pravimo i veoma je ukusno (vi cete da date ispravke ako sastojci nisu pravilno iskombinovani) a tice se upotrebe okare, onoga sto ostane nakon sto se napravi sojino mleko.
Okara je inace veoma hranljiva i puna vlakana, i steta ju je odbaciti kao nus proizvod mleka.Ukoliko nepravite mleko sami kod kuce, okara moze da se kupi po vrlo povoljnoj ceni, ili pitajte mene  ako imam nesto zapakovano u zamrzivacu:) da vam dam (nezgodno za one koji nisu u Beogradu, istina)
Pogačice od okare
Sastojci: na 1 ?olju okare-3/4 ?olje integralnog bra?na, malo mleka (sojinog ili kravljeg), biozačin,(mi to ne stavljamo, samo morsku so) per?un (moze i mirodjija), morska so, beli luk, susam, ulje za pr?enje.
Okaru pome?ati sa bra?nom i malo mleka tako da se dobije povezana masa. Dodati začine i oblikovati pogačice. Sa obe strane posuti susamom (blago ga pritisnuti), pa pr?iti na vrelom ulju da porumene sa obe strane.
Slu?e se samostalno sa salatom ili umesto hleba.
Ovo je vrlo ukusno i svi vole to da jedu, i prijatelji koji nisu vegani, mi uvek to pripremamo sa sojinim mlekom, probajte:) i, da, kazite da li su sastojci kompatibilni.
Dok ovo pisem, moj decko je vec napravio gibanicu sa tofuom koju ja jako volim da jedem, a recept je licno njegov, i to cu da vam napisem cim probam kako mu je ovaj put ispala:)
pozdrav
Sačuvana

Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati,
onda će se boriti protiv tebe, zatim će? pobediti.

Mahatma Gandi
Nori
The Boss
Sveznajuća ?argarepa
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 460



Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: октобар 19, 2006, 11:43:41 »



  Svaka ti cast Olivera! Divim ti se sto imas strpljenja toliko ucati knight

Do sada je Meyo bila kralj ali ima konkurenciju punk kako ti se zovu kucici? I ja sam bila rob persijske mace,poznato mi je..ali bukvalno te maltretiraju celeb

Izvini sa malim zakasnjenjm,dobro nam dosla! Do sada sam jurila,nekad nemam strpljenja da satima zujim po netu,pa nisam ni gledala da ima novih clanova...
Sačuvana

"Jedino sto znam jeste da nista neznam" Sokrat :-)
olivera
Marljiv kao med... pčela
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 99



Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: октобар 20, 2006, 03:50:05 »

Hvala Nori  Smiley
E jest, kucici me gnjave...a pomenuti su: Basset grifon - Grifi, francuska pudla srednja crna - Fedja, i stari madjarski puli Sara; macor sijamac Ceda i  crno-bela mackica obicna Milijana.
Evo jos da napisem i o gibanici od sinoc, gledala sam kako se pravi  pipi

Veganska gibanica by Sinisa
pola kilograma integralnih kora, ulje,oko 400gr tofu-a, oko 1l kiselog mleka od soje (mi to napravimo sami tako sto u toplo sojino mleko dodamo malo kupovnog kiselog mleka od soje, i to stigne za kojih 8 sati),solja okare, kasicica morske soli, kasicica suvog kineskog kvasca (mislim da je to prasak za pecivo), mirodjija.
Sinisa stavi dve kore u podmazan pleh (jer su integralne malo debje) i onda to filuje, pa opet dve kore ali ih malo namaze mesavinom ulja i vode i tako sve dok ne potrosi celu kolicinu. Fil je napravio tako sto je dobro umutio tofu, kiselo mleko, okaru, so i kasicicu praska za pecivo. seckanu mirodjiju i malo ulja.Gibanica se pekla oko sat vremena na 220C.
Eto, recept je otvoren za varijacije, ali i ovako je sasvim ukusno; Inace tofu u Bg moze da se kupi kod kineza u centru na Novom Beogradu po ceni od 100 din za kilogram.(imaju jos svasta nesto od zacina i naravno soja sos u varijantama)
Pozdrav svima
Sačuvana

Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati,
onda će se boriti protiv tebe, zatim će? pobediti.

Mahatma Gandi
meyo
Ministar dobre volje
Sendvič sa nesanicom
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 936



Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: октобар 20, 2006, 03:56:26 »

E Olivera, drago mi je da smo se upoznali....

To za okaru, slazem se da je neupotrebljiva, ali to nije zbog to shto ljudi ne znaju ili neshto slicno vec zbog to shto to je JAKOOO koncana hrana, i da takvu hranu trebamo jest da ne bi doshlo do arteriosklesozu, visok tlak, i takve stvari, ali okara ima previshe koncentraciju i je jakooooooooo teshka za varenje, ja sam nekoliko puta jela i posle okare ja nemogu srediti organizam 3 dana...

evo ti josh jedan recept sa okaru, ili mozesh koristiti i tofu koji ti nije uspeo...

omlet...

mladi luk(zajedno sa perca)
to se lepo proprzi na vrelo ulje, onda dodaj malo crni luk ali zbogo ukusa, malo bio zacin ili morska so nezavisno
onda dodaj okaru, to prvi neko vreme dok sve sve lepo ne izmesha, (ja dodam malo sos od paradajza) ali to za da promenim ukus ne volim ukus tofu

onda dodaj shafrna ili kari tako da bi okara dobila bash zutu boju...

biber  i na kraju pershun....(pershun se inace uvjek stavlja na kraju i dobro je da se uopshte nekuva )

eto ti omlet... mozesh ako ti je onara onako gusta mozesh dodati i jogurt od soje....

eto ti josh jedan recept kako bi upotrebljavala okaru...

Inace Ja ne jedem meso od kad znam, i evo muku mucim sa proteine,dobro je shto jedeh soju, ali morash recimo bar jednom nedeljno jest i ribu, zato shto sa sojom ne unosish omega 3 kiseline jako vazne za organizam..

inace ja sam upisala arhitekturu, i pre 3 godina jako sam zeljela da postanem arhitekt inzinjer, ali us put otktila zdravu hranu , a i to da mogu da pomazem ljudim.... ovu godinu sam se preflila na bolonjski sistem studiranja tako da bi trebalo da zavshim arhitekturu i da budem dilomiran arhitekt, tako da i ja cu imati pravo da uregujem enterijere, projektiram kuce i zgrade, nemam jedino  pravo da projektiram opstestvene objekte, ali to je manje bitno... kao i tvoji web dizajn, ja sam se zaljubila u filozofski pristap ishrane, i od februar pocinjem drugi koleg, za alternativnu medicinu i nutritionistiku, tako da nadam se da cemo razmeniti iskustva...

sve shto te interesira slobodno pitaj dok nema atre nadam se da  cemo moci da ti pomognemo...
Sačuvana

Ne postoji ljepshi covjek od nasmejani
olivera
Marljiv kao med... pčela
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 99



Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: октобар 20, 2006, 04:52:47 »

Super je taj recept za omlet, moracemo da isprobamo!
Inace sada imam tofua u izobilju, jer me mrzi da ga pravimo, posto smo se snabdeli kod kineza, a kad ne pravim mleko, nema ni okare...ja bas nesto uopste ne zudim da pijem samo mleko, vise volim kiselo i jogurt, a mleko uglavnom koristim u receptima...
Nabavila sam kod kineza i original njihov wok, tuceni, i onda cesto tu spremamo svasta, dobro si mi rekla da persun ide na kraju, tako cemo uvek, ja ga inace volim kad je svez. Wok se meni jako svidja, svasta moze da spremi u njemu i da se izmisljaju kombinacije, samo jos da uzmem knjigu pa da onda znam kako da kombinujem. Ja suprotno tebi bas volim tofu, odlican mi je za sve, prima ukuse i svidja mi se...ima i trik jedan koji sam probala, a to je ako se zamrzne kocka tofua, onda dobije strukturu slicnu mesu i odlicno ide u gulas ili paprikas. Jedino bas ne volim mnogo tempeh.
Pojedem i ribu ponekad, desi se i to, ali sve redje...u ovim mesecima kad ima toliko povrca prosto ne znas sta bi pre...
I ja sam zvrsila srednju arhitektonsku, ali do fakulteta eto nism stigla, zavrsila sam na sumarskom, i u konacnom, dobro je ispalo...tako da nas dve delimo ista interesovanja  Smiley
Sačuvana

Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati,
onda će se boriti protiv tebe, zatim će? pobediti.

Mahatma Gandi
Anja
Anja u svim bojama
Sendvič sa nesanicom
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 648


Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: октобар 27, 2006, 12:19:37 »

Au sta sam ja ovde propustila ~!!!

Olivera, prvo i osnovno odma da si otisla u topic o kucnim ljubimcima i da si postavila slike tih tvojih slatkih malih gnjavatora ...

Drugo, ja sam iz Nisa, i ovde je sva zdrava hrana jaaaako skupa, 200g tofua je 120 din

A mleko i nema da se kupi, nekad je bio jogurt, ali sad nema ni njega vise ...

Sta ti je to  wok? Kako si ga nabavila, kolko kosta ...

I kolko kosta taj aparat za mleko od soje ...

Ajde raspisi se molim te ... sve me to jaaako zanima ...

Pozdrav !!!

I hvala za ovako iscrpna obavestenja !!!

 ring
Sačuvana
meyo
Ministar dobre volje
Sendvič sa nesanicom
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 936



Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: октобар 27, 2006, 01:53:23 »

Wok ti je Anja ona tava koja je kao kupa i je celosno teflonska (mada teflon je jako shtetan da se kuva u njemu) bolje je wok od kovano zelezo zli to je to nemozemo bash od sve da se pazimo...

U woku se kuva bez ulje
Sačuvana

Ne postoji ljepshi covjek od nasmejani
olivera
Marljiv kao med... pčela
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 99



Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: октобар 27, 2006, 10:59:02 »

Slikacu nevaljlce pa cu da postavim slike, Anja...
I ovde je tofu u radnjama zdrave hrane otprilike toliko...mislim da ima i jedna firma iz Nisa koja proizvodi i tofu i seitan...e sad sreca je pa na Novom Beogradu imamo kineze kod kojih svasta moze da se nadje. Onaj aparat za pravljenje sojinog mleka sam porucila preko prijatelja amerikanaca, i to me je sve skupa sa kalupom - modlom za tofu i dosta kesica nigari-a, koagulatora, kostalo oko 120 Eur, stim sto je aparat donela njihova cerka avionom. Osim sojinog, mogu da se prave i druga mleka, ukljucujuci i sirova mleka (to je za badem). Znaci, ako uzmes da te 100 gr sirove soje u zrnu kosta najvise 5 din, od toga mozes da dobijes 1,5 l mleka ili oko 150gr tofu-a, s tim sto domaci tofu mozes da zacinis i mirodjijom na primer (sto je jako ukusno, lici na plavi sir). Meni se cini da mi se investicija isplatila, koristim aparat, i uvek mogu da imam sveze sojino mleko bez ikakvih aditiva i konzervanasa. Ako sama pravis sojino mleko, nigari moze da se kupi i ovde, kesica od 50gr kosta oko 50din, a sa tim moze da se napravi mnogo tofu-a. Inace sojino mleko se koristi u svim receptima umesto kravljeg.
Ja skupljam svu tu opremu zato sto sam vegan, a to znaci da ne jedem nista zivotinjskog porekla, znaci ni mlecne proizvode ni jaja. Mislim da nam mlecni proizvodi nisu uopste potrebni, a i za toga stoji duza prica, ako zelis napisacu je; osim toga od mlecnih proizvoda se samo gojimo.
Sto se tice wok-a, evo dajem sliku onog kojeg sam ja nabavila, kineskog, od tucenog gvozdja, nije teflonski.
U njemu pripremamo sve kineske specijalitete, s tim sto wok mora da ide na vatru, znaci treba ti plinski sporet ili reso. Ima puno recepata za kineska jela, ali u osnovi to ide ovako: na malo ulja proprzis luk npr, onda dodajes razno povrce, na kocke isecen tofu, sve se to vrlo kratko dinsta na jakoj vatri, zalije se soja sos-om i zacini. Ovde u kineskim restoranima imaju sjajne kombinacije sa ljutim sosom za tofu, pecurkama i povrcem, pa onda przeni pirincani rezanci sa povrcem - sve to se sprema u wok-u...
Sačuvana

Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati,
onda će se boriti protiv tebe, zatim će? pobediti.

Mahatma Gandi
Anja
Anja u svim bojama
Sendvič sa nesanicom
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 648


Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: октобар 27, 2006, 01:07:35 »

Hvala za ova objasnjenja .. videcu sa mojim Vladimirom za taj aparat ... mozda i nadjem nekog ko bi mi to dobavio .. jer je stvarno jaaako dobro jesti soju a vidis to se i isplati na kraju ..

Sto se mlecnih proizvoda tice .. ajde ispisi sta i kako mislis o njima i sta si cula bas me zanima ...

 pismo pismo pismo
Sačuvana
meyo
Ministar dobre volje
Sendvič sa nesanicom
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 936



Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: октобар 27, 2006, 02:12:28 »

nakratko, kacium koji se nalazi u mleko i mlecne produkte, blokira onaj pravi kalcium od voce i povrce da se apsorbira pravilno... josh nakratko, sve ono shto su te tvoja mama i baka naucili da bi terbala jest mleko za koske je cista glupost osim ako nisi beba koja maras da pije ali majcino mleko koje se puno razlikuje od kravlje ovce i slicno... pa nije to za nas vec za njihove bebe...

A bravo za wok tavu, ja josh nemogu da ovde nagem pa izbegavm ovaj teflonzski... imam ja neshto shto koristim slicno na ovo a iz cepterove posuge....

ja ustvari kuvam samo u cepter, skupo ali odlicno...

nego za taj aparat, ok je da ga imash, ali ja imam toliko mali stan shto bi nemala gde da to smestim a , kad mi treba tofu ili jogurt poshto mleko kupujem jedno dansko, koje ima ukus kakao, i je malo vishe ukusnije od ovo shto mozesh sam da napravish,kupujem kod moje MB instruktorice,Ja sam i kod nje ucila kako se pravi i ona pola kilo prodaje za 100 dinara shto se stvarno ne isprati da pravish, plus kad oduzima toliko mnogo vremena
Sačuvana

Ne postoji ljepshi covjek od nasmejani
olivera
Marljiv kao med... pčela
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 99



Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: октобар 27, 2006, 02:13:38 »

Anjice, ako cujem za bilo kakvu mogucnost nabavke aparata (ima ih vise proizvodjaca i modela, ali svi rade manje-vise istu stvar) odmah cu javiti.
Pre nego napisem o mlecnim proizvodima, moram da kazem da ih na primer u kineskoj kuhinji uopste nema, to je, da tako kazem, tekovina zapadnog sveta da koristi mleko zivotinja, pre svega krava. Sada cu ti dati jedan poduzi tekst o mleku i tako ces mozda razumeti zasto sam donela odluku da ih izbacim iz ishrane

Zablude o mleku

Za?to mleko nije zdravo?
U svom ?ivotu ste sigurno čuli i vidjeli brojne propagandne materijale i programe koji reklamiraju va?nost, neophodnost i dobrobiti korištenja mleka i mlečnih proizvoda u na?oj prehrani. Zahvaljujući veličini i financijskoj moći, kao i uticaju mlečne industrije, ona je uspela da u na?e umove usadi la?na uverenja kako bez njenih proizvoda nema zdravlja, nema rasta i razvoja, nema 'čvrstih kostiju' i tome slično.
Danas, kada su po cijelom svijetu aktualne afere o kravljem ludilu, počinjemo ?da shvatamo pravu istinu - onu koju godinama nepotkupljivi stručnjaci i nutricionisti poku?avaju izneti javnosti: Mleko i mlečni proizvodi, ne samo da nisu neophodni u prehrani dece i odraslih (osim kod odojčadi, i to u prvom redu majčinim mlekom ili eventualno punovrednim zamenama, bez primesa kravljeg mleka), nego su sve opasniji za upotrebu.
Prema rečima R. Katačić, dr. med., bolesti koje se na neki način dovode u vezu sa upotrebom kravljeg mleka i mlečnih proizvoda su sledeće:
1.   nepodno?ljivost laktoze (mlečnog ?ećera) zbog nedostatka enzima laktaze (statistički gledano narodi Evrope puno manje obolevaju od ostalih naroda sveta). Simptomi intolerancije laktoze ogledaju se kao nadutost i pojačani 'gasovi', bolovi i grčevi u trbuhu, vodenasti prolivi, mučnina i 'krčanje' u stomaku
2.   povećana sklonost arteriosklerozi i posledicama - kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti
3.   povećani rizik obolijevanja od pojedinih vrsta raka - posebno se spominju rak prostate, rektuma i dojke
4.   za neke te?ke neurolo?ke bolesti poput amiotrofične lateralne skleroze smatra se da bi mogle biti povezane s upotrebom mleka
5.   alergijske reakcije ne samo na mlečne belančevine, nego i na moguća zagađenja unutar mleka
6.   zarazne bolesti prouzrokovane raznim vrstama bakterija (Salmonella, Yersinia, Campylobacter, Listeria) i virusa i drugih mikroorganizama, kojima mleko i mlečni proizvodi mogu ponekad biti zara?eni
7.   'bolest kravljeg ludila' - Goveđa spongiformna encefalopatija
8.   rezistencija na antibiotike zbog učestale izlo?enosti antibioticima iz kravljeg mleka
9.   uticaj hormona, natalo?enih pesticida i ostalog zagađenja
10.   osteoporoza
11.   moguća povezanost raznih vrsta leukemija sa kravljim virusom leukemije, kao i brojna druga stanja.
U detinjstvu takođe postoji čitav niz stanja uz koja bismo mogli povezati upotrebu kravljeg mleka: alergije, sideropenična anemija i posledična ne?to niža inteligencija, rani početak arteriosklerotičnih promena na krvnim sudovima, juvenilni dijabetes (tip I) - iz tog razloga 'American Academy of Pediatrics' preporučuje da se upotreba kravljeg mleka započinje najranije u uzrastu od 12 meseci, akne, reumatoidni artritis, karijes, zarazne bolesti.
Kako bi se po?tedeli svih gore navedenih bolesti i opasnosti vezanih uz mleko i mlečnu prehranu, R. Katačić nas dalje poziva da otkrijemo i odu?evimo se ukusnim zamenama za mleko i mlečne proizvode iz ?iroke palete vegetarijanskih proizvoda kao ?to su sojino mlijeko, pirinčano mleko, mleko iz ora?astih plodova, sojin sir, sir raznih ora?astih plodova itd. Juvenilni dijabetes ili dijabetes tipa I jest te?ka bolest od koje obolijevaju djeca i mlade osobe koje su kasnije do?ivotno vezane za insulin.
Posljednjih godina brojne studije poku?avaju shvatiti povezanost te bolesti sa prehranom. Rezultati govore da postoji velika verovatnoća da upotreba kravljeg mleka u prehrani dece (naročito ako se ono koristi u prvim mesecima ?ivota deteta, ili ako se obilno upotrebljava) jako povećava rizik za obolijevanjem od te bolesti.
Naime, u kravljem je mleku određeni peptid izgrađen od 17 aminokiselina veoma sličan jednom peptidu na?ega tela, koji se nalazi u ćelijama na?e gu?terače koje proizvode insulin. Budući da na?e telo često taj kravlji protein prepoznaje kao strano telo, na? imunolo?ki sistem stvori antitela na njega. Kasnije, ta ista antitela napadaju na? protein iz gu?terače, čime nastaje tzv. autoimuna reakcija na deo na?e vlastite gu?terače, koji se time uništi. Nema više biosinteze insulina, i pacijent ga mora do?ivotno uzimati.
Juvenilni dijabetes, bez obzira na redovno uzimanje insulina, naročito ako se ne tretira najpravilnijom vegetarijanskom prehranom, podstiče razvoj mnogih komplikacija kod bolesnika.
Kao česti razlog neophodnosti upotrebe kravljeg mleka navodi se sprečavanje osteoporotičnih promena na kostima. Brojna novija istra?ivanja, međutim, iznose sasvim suprotne činjenice. Kravlje mleko je visokoproteinska namirnica, prebogata belančevinama, a upravo previsok unos koncentrirasanih belančevina kroz upotrebu hrane ?ivotinjskog porekla (mesa i prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda i jaja) dovodi do gubitka kalcijuma iz kostiju. To se 'korištenje kalcijuma iz kostiju' događa zato ?to je taj kalcijum potreban za neutralizaciju aminokiselina - kiselih 'gradivnih jedinica' belančevina. Bogatstvo kalcijuma u mleku tu ne poma?e mnogo.
Epidemiolo?ke studije nad mnogim narodima sveta potvrđuju pomenute činjenice. Naime, ?to više ti ljudi koriste ?ivotinjske belančevine u prehrani, više obolijevaju od osteoporoze, bez obzira na količinu unetog kalcijuma.
Klasičan primjer su Eskimi s Aljaske i to zahvaljujući svojoj specifičnoj prehrani. Ti ljudi jedu izrazito visoke količine kalcijuma dnevno (kroz ribu i riblje kosti), ali istovremeno i jako puno ?ivotinjskih belančevina (ribe, mor?evi, kitovi). Taj im kalcijum ne poma?e puno, budući da su Eskimi vodeći u svetu po obolijevanju od osteoporoze, ?to se posebno ogleda u jako povećanoj sklonosti ka lomovima kosti.
Godinama smo učeni kako ćemo izbeći probleme osteoporoze konzumiranjem mleka, sireva i jogurta. No, uz obilnu upotrebu tih namirnica bogatima kalcijumom, preostaje povišeni rizik za dobijanje osteoporoze zbog obilja belančevina koje su nam kroz njih servirane!
Jo? samo jedan podatak - meso takođe povisuje rizik obolevanja od osteoporoze i to ne samo zbog velike koncentracije belančevina, već i zbog povišenog unosa fosfora i sumpora kroz tu namirnicu. Vegetarijanska prehrana u sebi sadr?i obilje kalcijuma, bez ?tetnosti visokoproteinske prehrane, koje su mnogo ?ire od spomenutog gubitka kalcijuma.
Kalcijum u biljkama (mg u 100g)
OSU?ENI PER?UN   1467   ORAH   129
MAK SEMENKE   1460   SPANAĆ   126
SUSAM   783   SUNCOKRETOVE SEMENKE   116
SUVA KORA LIMUNA   765   SLANUTAK   110
OSU?ENI CELER   645   HREN   105
SUVI ?IPAK BEZ SEMENKI   310   MARINIRANE MASLINE   96
ROGAČ BRA?NO   279   SUVE KAJSIJE   82
TEKSTURIRANA SOJA   270   SUVO SOČIVO   79
INDIJSKI KE?U ORAH   267   SUVI BOB   74
OSU?ENI CRVENI LUK   257   SUVE P?ENIČNE KLICE   69
SVE?I ?IPAK   257   KELARABA KOREN   68
BADEM   252   CELER KOREN   68
PER?UN   245   ZELENA SALATA   65
PINJOLE SU?ENE   233   PRAZILUK   65
LE?NIK   226   RA?   64
SOJA OBIČNA   225   SVE?E URME   63
KELJ   212   SVE?E TRE?NJE   63
ZELENA SOJA   197   KIKIRIKI   59
SUVE SMOKVE   193   ?UTI SUVI GRA?AK   59
BELI LUK   181   ?UTI SUVI GRA?AK   59
SVE?A POMORAND?INA KORA   161   ZELENE MAHUNE   57
PISTAĆI   138   ENDIVIJA   54
SEMENKE BUNDEVE   135   SMOKVA   54
SUVI GRAH   135   ZOBENE PAHULJICE   54
ZAČINSKA PAPRIKA SLATKA   134   PASTRNJAK   51
SVE?A KORA LIMUNA   134      
Za poređenje: 100 ml kravljeg mlijeka ima ne?to manje od 110 mg kalcijuma.
Dakle, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi bila neophodna upotreba kravljeg mleka i mlečnih proizvoda u ljudskoj prehrani. Nasuprot, izostavljanjem tih namirnica iz prehrane biti ćemo izvan uticaja koji mogu stvoriti mnogobrojne probleme i te?ke bolesti.
Na primer, bolest 'kravljeg ludila' ili Goveđa spongioformna encefalopatija bolest je krava koja je prouzrokovana jednom vrstom priona.
Prioni su čestice sitnije od virusa, za koje se čak ne bi moglo sa sigurno?ću tvrditi da su ?ivi mikroorganizmi, budući da ne sadr?e genetski materijal (DNK ili RNK), već su jednostavno izgrađeni od veoma otpornih bjelančevina.
Prioni u zara?enoj ?ivotinji ili čoveku imaju razornu moć. Prouzrokuju prenosnu spongioformnu encefalopatiju, odnosno bolest u kojoj slikovito rečeno, mo?dano tkivo postaje sunđerasto. Te su bolesti neizlječive i smrtonosne. I ljudi i ?ivotinje će oboleti uglavnom konzumirajući zara?enu hranu.
Karakteristično je za te bolesti da se mogu preneeti sa jedne vrste ?ivotinje na drugu, sa ?ivotinje na čoveka, te čak i sa čoveka na čoveka (kroz hormon rasta, presađivanjem ro?njače itd.).
Veliki je problem kod priona ?to su veoma otporni na sterilizaciju i dezinfekciju - u laboratoriji će pre?ivjeti sterilizaciju na 360?C u trajanju od sat vremena (inače normalna suva sterilizacija po bolnicama se vr?i na 180?C).
Osim toga, prioni kod svoje '?rtve' zaobilaze imunolo?ki sistem, istovremeno napadajući ?ivčani sistem. Time se napadnuta ?ivotinja ili čovek uop?te ne brani od bolesti, a zbog toga je i onemogućen bilo kakav test u ranijim fazama bolesti iz kojeg bi se mogla videti zara?enost organizma za vrijeme inkubacije (kao ?to je, na primjer ELISA test za AIDS, kojim utvrđujemo da je čovek bio u dodiru sa virusom daleko pre bilo kakvog znaka bolesti).
Prioni su veoma slični nekim belančevinama unutar mo?danog tkiva tako da se mogu udru?iti u grupe i na taj način menjaju oblik zdrave belančevine, ?to prouzrokuje bolest.
Kod čoveka je otkriveno nekoliko bolesti koje su prouzrokovane prionima, najpoznatija je Creutzfeldt - Jakobsova bolest (CJB). Nakon postavljene dijagnoze, čovek u proseku ?ivi jo? 6 meseci, tokom kojih mu postepeno sve više propadaju mo?dane funkcije. Kod nekih atipičnih slučajeva se bolest dijagnostikuje tek nakon smrti.
Od CJB uglavnom obolijevaju osobe u srednjim godinama ?ivota.
Nakon ovog kratkog opisa, jo? jednog u nizu članaka koje svakodnevno čitamo, slu?amo i gledamo preko masmedija na tu temu, ostaje mo?da najva?nije pitanje: kojom hranom se čovek mo?e zaraziti? Sa sigurno?ću se mo?e reći da iznutrice zara?ene ?ivotinje donose najveći rizik, kod mesa - mišića je rizik puno manji, a za mleko i mlečne proizvode se 'uop?teno smatra da nema opasnosti, pa čak i onda kada mleko potiče od ?ivotinja s već kliničkim manifestacijama bolesti'.
No, bez obzira na sve pretpostavke i 'smatranja', danas niko ne mo?e sa sigurno?ću i 100% tvrditi da ne postoji nikakva opasnost od obolijevanja konzumiranjem mleka i to iz nekoliko razloga:
?   Kao prvo, inkubacija (period od trenutka zaraze, pa do pokazivanja prvih znakova bolesti) kod tih bolesti traje godinama, kako kod obolelih ?ivotinja, tako i kod ljudi. Za to vreme se nikako ne mo?e utvrditi zara?enost. Nakon izbijanja znakova bolesti kod čoveka, nemoguće je nakon tolikog vremena odrediti tačan izvor infekcije.
?   Iako se smatra da je mleko izvan opasnosti, zakonom je zabranjena prodaja mleka zara?enih ?ivotinja. No, ?ivotinja mo?e i godinama biti zara?ena bez znakova bolesti, i za to vreme se njeno mleko slobodno prodaje. Pre toga se mleko zara?ene ?ivotinje me?a u procesu proizvodnje s mlekom zdravih krava, čime velike količine mleka teoretski mogu doći u dodir s prionima. Pasterizacija i slični postupci ne poma?u kod prionima prouzrokovanih bolesti.
?   Dokazano je da se tele mo?e zaraziti mlekom svoje majke, takođe je u Japanu registrovan slučaj u kojem je porodilja koja je bila zara?ena sa CJB u svom kolostrumu (?enino mleko iz prvih dana nakon poroda) izlučivala i smrtonosne prione.
Nemoguće je, naravno, nikakvim ogledima s ljudima dokazati ili isključiti prenos bolesti preko mleka. Niko nije spreman da prihvati takav rizik, bez obzira na sve hrabre izjave i uveravanja. Kad god slu?ate uveravanja kako teoretski ne postoji nikakva mogućnost prenosa prionskih bolesti preko mleka i mlečnih proizvoda, znajte da iza takve izjave najče?će stoje moćne industrije mleka i politički interesi. A ukoliko postoji i 1% mogućnosti obolevanja mlekom zara?enih ?ivotinja, (?to niko, sa danas poznatim i raspolo?ivim testovima i dijagnostičkim metodama ne mo?e isključiti), trebali bismo ozbiljno razmisliti o prestanku korištenja tih namirnica u svojoj prehrani. Rizik se ne isplati!
Iako ?ivimo u zemlji gdje jo? nije registrovan niti jedan slučaj bolesti kod goveda, susedne zemlje se ne mogu time pohvaliti. Verojatno je samo stvar vremena kada ćemo se naći u sličnoj situaciji, i zato je jako dobro već danas naučiti ??iveti bez tih potencijalno opasnih namirnica i koristiti različita vegetarijanska mleka i mlečne proizvode.
Tradicionalno, većina ljudi mjeri svoj unos hranjivih mateija kroz program koji uzima u obzir 4 osnovne grupe namirnica. To su mleko i mlečni proizvodi, meso i belančevine, voće i povrće, i hleb sa ?itaricama. Na taj se način ?elelo postići da se dnevno konzumira određeni broj 'merica' iz svake grupe i da se na taj način osigura uravnote?ena prehrana. Taj program osigurava da svakodnevno zadovoljimo potrebe za svim hranjivim materijama. Njegov osnovni nedostatak jeste u tome ?to se na taj način ne sprečava prevelik unos namirnica i posledična gojaznost, koja predstavlja jedan od osnovnih zdravstvenih problema u razvijenim zemljama. Tim programom čovek veoma lako mo?e preopteretiti svoj organizam prevelikim količinama belančevina, masnoća, holesterola i soli. Da li zaista treba da koristimo ?4 grupe namirnica, kada sve svoje potrebe mo?emo zadovoljiti sa svega dve grupe - kroz ono ?to ulazi u grupu voća i povrća, i hleba i ?itarica - upravo kroz namirnice koje koriste vegetarijanci koji su daleko zdraviji od ne-vegetarijanaca?
Jedna od osnovnih postavki u nutricionizmu jeste tvrdnja da ne postoji esencijalna - neophodno potrebna i nezaobilazna namirnica. Postoje samo esencijalne hranjive materije ili nutrienti. Mi sve njih mo?emo dobiti kako kroz dve, tako i kroz četiri skupine namirnica.
Pitanje na koje treba u ovom trenutku razmišljati jeste sledeće: 'Koji je najzdraviji način prehrane koji će mi osigurati unos svih potrebnih hranjivih materija?' Danas znamo da je odgovor na ovo pitanje: 'Vegetarijanska prehrana koja uključuje upotrebu raznovrsnog voća, povrća, integralnih ?itarica, mahunarka, ora?astih plodova i semenki!', zaključuje dr. Katačić.
Ukratko - za?to mleko nije zdravo?
Kravlje mleko je dobro za njezino mlado. Za ljude ono nije zdravo jer sadr?i holesterol, ogromne količine masnoća i mnogo toga lo?eg po čovekovo zdravlje.
Čisto mleko sadr?i 49% kalorija koje dolaze iz masnoće. Mleko s oko '2%' masnoća sadr?i 35% kalorija koje dolaze iz masnoće. Sir sadr?i 74% kalorija ?to dolazi iz masnoće dok maslac sadr?i 100% kalorija ?to dolaze iz masnoće.
Ovakvo je mleko dobro za mladunče ?ivotinje od kojeg će to mladunče za kratko vrijeme narasti i dobiti 250 kilograma, ali za ljude nije preporučljivo jer je na?em telu te?ko preraditi tolike količine masnoće pa nije ni čudo ?to se čovjek brzo udeblja kad jede proizvode koji u sebi imaju kravlje mlijeko. Takvi proizvodi su sladoled, margarin, maslac, sir, mleko, čokolade, torte, keksi, kolači, itd.
Nadalje, mleko sadr?i mnogo toga ?to bi mogli svrstati u otrove. Kravlje mlijeko sadr?i 59 aktivnih hormona, razne supstance ?to izazivaju alergiju, velike količine masnoće, holesterol, herbicide, pesticide, 52 vrlo sna?na antibiotika, krv, bakterije i viruse. Sve je to povezano s modernim uzgojem odnosno iskorištavanjem krava, jer im se daju hormoni, antibiotici i razni otrovi kako bi proizvele ?to više mleka. U mnogim slučajevima krava više ne mo?e stajati na nogama od opterećenja jer je pretvorena u ma?inu za davanje mleka, veštački ?je oplođujući i otimajući joj mladunče nekoliko sati nakon ?to ga rodi. Česti su slučajevi da krava iskoči iz zatvora gdje je čuvaju da bi tra?ila svoje mladunče. Jer svaka majka voli svoju bebu, bila ona ?ivotinja ili čovek.
Propaganda mlečne industrije nas uverava da kravlje mleko trebamo piti zbog kalcijuma. To je najobičnija la?. Kao prvo, krave dobivaju kalcijum jedući biljke. Kao drugo, krave mogu upiti sav taj kalcijum u telo jer imaju isto tako velike količine magnezijuma. Da bi telo upilo kalcijum i koristilo ga, mora se imati isto toliko magnezijuma. Pijenje mlijeka onda nema nikakvog efekta jer se i magnezijum dobija isključivo iz biljki.
Mleko sadr?i velike količine proteina pa ga zato mnogi nazivaju tečno meso. A dokazano je da taj protein izvlači kalcijum iz ljudskoga tela. Dakle, konzumirajući mleko ne samo da ne dobivamo kalcijum nego jo? iz tela gubimo kalcijum koji dobijamo iz drugih izvora. Dokaz? Zemlje sa najvećom upotrebom mesa, mlečnih proizvoda i jaja imaju najviše slučajeva osteoporoze.
Velik broj ?ena ka?e da se osećaju manje nadute nakon ?to se odreknu mlečnih proizvoda. Onaj poznati osjećaj nadutosti u stomaku pred kraj dana nestaje prilično brzo nakon prestanka pijenja ?ivotinjskog mleka.
Većina krava na farmama za masovnu proizvodnju mleka jedva pre?ivi 2 do 4 godine. Umiru u velikim bolovima od upale vimena uzrokovanim načinom mu?nje, hiperprodukcijom, i njihovim načinom ?ivota na tim farmama. Mleko i mlečni proizvodi su nehumani i potpuno nepotrebni.
Odricanje od mlečnih proizvoda nikada nije bilo popularnije. Prema nekim podacima, u Velikoj Britaniji, na primer, čak 31 posto ljudi poku?ava redukovati konzumaciju mlečnih proizvoda. 13 posto nikad ili gotovo uop?te ne jede mlečne proizvode, a 22 posto redovno koristi alternativne ne-mlečne proizvode kao ?to su sojino, pirinčano i zobeno mleko, mleko iz ora?astih proizvoda, sojinu pavlaku, I sojine sireve i sireve raznoraznih ora?astih plodova, koji ne samo da su jeftiniji za proizvodnju, nego i bogatstvom svojeg ukusa ništa manje ne gode na?em apetitu I navici da u?ivamo u ukusima mlečnih proizvoda.

Sačuvana

Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati,
onda će se boriti protiv tebe, zatim će? pobediti.

Mahatma Gandi
meyo
Ministar dobre volje
Sendvič sa nesanicom
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 936



Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: октобар 27, 2006, 02:17:23 »

I josh jedan mali savjet olivera

kad si vec vegan, i ja sam bila oko 6 godina i otvorila si strashni problem...

znaci poshto ne unosish dovoljno zivotinske pasti pored soju i sejtan, morash ali ovo najiskreno ti govorim, morash uveti i drugi protein koji ima u gljive, onda ribu riba bar 1 put nedeljno, i alge obavezno.. alge mozesh jest uz pasulj, neznam uz energetski napitak... ja ih uglavnom konzumiram jedan put nedeljno uz pashulj ili stavim malo u crvenu lecu... nego neznam gde sam pisla vegetarijanski sushi, to sam negde za anji postavila, mislim da ce se tebi svigjati taj recept, ajde anja seti se gde sam to postavila cak sam ti i crtala kako se to radi... tako mozesh unositi nori algu...
Sačuvana

Ne postoji ljepshi covjek od nasmejani
olivera
Marljiv kao med... pčela
*

Karma: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 99



Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: октобар 27, 2006, 02:24:20 »

Evo dok sam ja sastavljala ovo svoje pisanije, Meyo me je pretekla i ukratko objasnila da je mleko krava, ovaca i koza namenjeno za njihove mlade, a ne za nas...Meyo, ti si stvarno sjajna!!!! ?oscar ?cvece
Slazem se da aparat nije neophodan, pogotovu kada postoji izvor da se sve nabavi jeftinije, i ja kupujem sojino kiselo mleko, mrzi me nekad da ga pravim, a i tofu. Samo volim da imam te stvarcice ?Smiley Uvek imam soje u kuci, i cesto pravim mleko za prijatelje, ali nista ne naplacujem.
Nemam zepter, kuvam u posudju koje je moja pokojna majka vredno skupljala i cuvala....I wok sam platila podosta, 1500 din, ali sam htela originalni kineski, onakav kakav koriste njihovi kuvari, nisam zelela jeftinije komercijalne varijante...
Sačuvana

Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati,
onda će se boriti protiv tebe, zatim će? pobediti.

Mahatma Gandi
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!